Fantasztikus fahéjas csiga tejfölös öntettel
A legjobb fahéjas csiga, amit valaha ettem. Puha tészta, sok töltelék és kiváló krémes öntet. Gyermekeim és az egész család imádja ezeket a rendkívüli darázsfészkeket. A kalácsok néhány órán belül eltűnnek a tepsiről, mert egy darab nem elég!
Hozzávalók
A tésztához
- 600 g búza finomliszt
- 50 g cukor
- 50 g vaj
- 1 teáskanál sót
- 21 g friss élesztő
- 350 ml kb tej
- 1 tojás
A töltelékhez
- 250 g vaj
- 250 g nádcukor
- 4 ek fahéj kupacskanál
- 1 vaníliás cukor
Az öntethez
- 125 g vaj
- 150 g tejföl 12
- 100 g porcukor
Eljárás
A felsorolt hozzávalókból olyan tésztát készítünk, ami már elválik a táltól. A tésztából cipót formázunk, és 30-40 percig kelesztjük.
A töltelékhez keverjük össze a puha vajat, a nád- és vaníliás cukrot és a fahéjat. A tölteléket egyelőre félretesszük.
Amikor a tészta megkelt, nagy kör alakúra nyújtjuk. A tölteléket rákenjük a tésztára, és csak könnyedén tekercsre forgatjuk. Végül 11 részre vágjuk, 2 ujjnyi vastagon. A csigákat kivajazott tepsire tesszük, és 25-30 percig kelesztjük.
A megkelt csigákat a kivajazott sütőbe tesszük, amit 180 °C-ra előmelegítettünk 25 percre és megsütjük. Hagyja kihűlni a pékárut, de nem teljesen hidegre.
A tejfölös öntethez/ mázhoz a puha vajat, a szobahőmérsékletű 12%os tejfölt és a cukrot egy mély edénybe tesszük. Az egészet botmixerrel keverjük össze. Hab állagot kell kapnia. Ezután a csigákra csak rákenjük a mázat, és már nassolhatunk is ;-) Én személyesen a kenés után 2-3 órát szoktam állni hagyni fogyasztás előtt. Így az öntet egy kicsit megüllepszik rajta.
Ezek a kalácsok tényleg fantasztikusak, nagyon ajánlom! A tészta puha és könnyű, tele van csodálatos fahéjas ízzel, ami teljesen és kivételesen jól illik a krémes tejfölös mázhoz. Még sütemény hejett is nyugodtan felkínálhatjuk a vendégeknek!!! Jó étvágyat!
Még több finom receptet tőlem találsz a blogomon is, vagy a Youtube csatornámon.