Finom Házi túró és tejföl
Ezt a receptet többször elkészítettem már, abszolút biztosan működik és finom lett az eredmény. A hozzávalóknál és a mennyiségeknél lehet variálni végeredmény függvényében.
Hozzávalók
- 6 l tejpohár
- 200 ml friss citromlé
- Szűrőruhára, szűrőedényre és tálra lesz szükség
Eljárás
Első lépésként a tejet melegítsd fel a citromlé hozzáadásáig. Kezdd el lassan melegíteni a tejet nagy fazékban. A tapasztalataim alapján ajánlott lassú tüzön melegíteni, hogy ne égjen oda vagy ne képződjenek túl nagy tejhabok.
Amikor a tej eléri a 80-85 fokot, add hozzá a citromlevet. Keverd el egy fakanállal, majd hagyd 10-15 percig állni, hogy a sav segítségével a tej megaludjon és a szilárd részek leváljanak a savóval.
Az alvadás után szűrd át a tejet szűrőruhán. Ez eltarthat egy ideig, türelemmel kell lenni, mert a minőségi túrónak és tejfölnek ideje kell, hogy lecsepegjen.
Az alvadékot tedd át a szűrőruhába, és hagyd állni 1-2 napig, hogy a felesleges nedvesség ki tudjon csepegni és ezáltal képződjön a túró és a tejföl.
Miután lecsepegett, a túrót tedd bele egy edénybe, és már fogyasztható is.