Forrás: freepik
Flódni karácsonyra
A flódni csodás ajándék lehet mindenkinek, akit szeretünk. Egy szépen csomagolt, házi készítésű flódni mindig nagy hatással van az ajándék címzettjére.
Hozzávalók
Máktészta:
- 200 g mák
- 200 g cukor
- Fél citrom héja és leve
- 1 Csésze sárgabarack lekvár
Diótészta:
- 200 g dió
- 200 g cukor
- Fél citrom héja és leve
- 1 Csésze sárgabarack lekvár
Tészta:
- 600 g finomliszt
- 200 g nádcukor
- 250 g zsír
- 1 tojás
- 1 Csomag sütőpor
- 1 dl tej
Eljárás
Keverjük össze a mákot és a cukrot, majd adjuk hozzá a citromhéjat és -levet. Végül keverjük el a lekvárral. Figyeljünk azzal, hogy a mákot megfelelően ledaráljuk, hogy ne legyen keserű az édesség.
A darált diót keverjük össze a cukorral, és adjunk hozzájuk citromot, majd keverjük el a lekvárral.
Keverjük össze a lisztet a cukorral és a sütőporral. Adjuk hozzá a tojást, majd dolgozzuk össze az alapanyagokat. Amikor már majdnem kész, adjuk hozzá a tejet, és gyúrjuk tovább.
Osszuk el a tésztát öt részre. Nyújtsunk ki egy adagot, és terítsük ki a sütőformában. Kenjük meg a diótésztával. Így folytassuk, amíg az összes tészta és töltelék el nem fogynak. A legfelső réteg legyen tészta.
Sütjük 180 fokon 40-50 percig. A sütési idő függ a sütőtől, ezért érdemes 35 perc után ellenőrizni a süteményt. Javaslom valódi vajjal és lekvárral tálalni, hogy még több ízt és szeretetet adjon hozzá.