Francia clafoutis
A clafoutis egy francia gyümölcsös sütemény, melynek alapja egy tojásos tejes massza, melyet gyümölccsel (általában cseresznyével) gazdagítanak és sütőben megsütnek. A végeredmény egy könnyű, pikáns sütemény lesz.
Hozzávalók
- 500 g cseresznye (magozva)
- 100 g liszt
- 100 g cukor
- 3 nagy tojás
- 1 csipet só
- 250 ml tej
- 1 evőkanál vanília kivonat
- vaj (a tepsi kikenéséhez)
- porcukor
Eljárás
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzuk ki egy közepes méretű sütőtálat. Szórjuk bele a magozott cseresznyét.
Egy közepes méretű tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot és a csipet sót. Adjuk hozzá a tojásokat, majd alaposan keverjük össze.
Öntsük hozzá a tejet és a vanília kivonatot, majd kejük addig, amíg sima masszát kapunk.
Öntsük a masszát a cseresznyére, majd tegyük a sütőbe. Süssük kb. 40-45 percig, vagy amíg a teteje aranybarna lesz és a közepén már nem folyós a massza.
Várjunk, amíg a sütem picit kihűl, majd porcukorral szórjuk meg. Tálaljuk.