Forrás: canva
Gyümölcskenyér
N! A gyümölcskenyér készítése nálunk mindig családi program, és remélem, nálatok is az lesz! Kellemes karácsonyt kívánok!
Hozzávalók
- 500 g mix gyümölcs (mazsola, aszalt szilva aszalt barack)
- 2 dl rum, vagy gyümölcslé
- 300 g diétás liszt
- 2 tojás
- 1 csipet só
- 1 evőkanál Fahéj
- 100 g mogyoró
- 100 g Mandula
- 100 g dió
- 200 g eritrit, vagy más diétás édesítőszer
Eljárás
Első lépésként az aszalt gyümölcsöt beáztatom a rumba (gyerekeknek gyümölcslével is elkészíthető!), hogy kellően megpuhuljon. Legalább fél-egy órát hagyom állni.
Közben előkészítem a száraz hozzávalókat, összekeverem a lisztet, a sót és a fahéjat.
A tojásokat felverem, és hozzáadom az édesítőszert. Ezután összedolgozom a lisztes keverékkel.
A beáztatott gyümölcsöket leszűröm, de a rumot/gyümölcslét ne öntsük ki, később még szükség lesz rá!
A tésztához adom a lecsöpögtetett gyümölcsöket, mogyorót, mandulát, és a diót, majd alaposan összekeverem. Itt jön a trükk: ha úgy érzem, hogy túl száraz a tészta, akkor adok hozzá a megmaradt rum/gyümölcsléből!
Egy közepes méretű püspökkenyér formát kiolajozok, és beleöntöm a masszát, majd 180 fokra előmelegített sütőben 45-50 perc alatt készre sütöm.