Hagyományos kevert meggyes pite
A kevert meggyes pite egy finom, könnyű és frissítő sütemény, ami tökéletes a nyári napokra. A meggyes töltelék pedig édes és savanykás ízvilággal bír.
Hozzávalók
- 250 g finomliszt
- 125 g vaj (hideg)
- 1 ks tojás
- 1 csipet só
- 1 tk szódabikarbóna
- 70 g porcukor
- 500 g magozott meggy (lehet friss vagy konzerv)
Eljárás
Először elkeverjük a tésztát. Egy tálba szitáljuk a lisztet és sütőport, majd hozzáadjuk a hideg vajat és a cukrot. A vajat kézzel összemorzsoljuk a liszttel, amíg olyan állaga lesz, mint a morzsás keksznek.
Hozzáadjuk a tojást és a csipet sót, majd összegyúrjuk. A tészta nagyon ragadós lehet, de ne aggódjunk, ez normális. A tésztát részekre osztjuk, mindkét részt kinyújtjuk.
A meggyet az előkészített tésztára helyezzük, majd a második tésztalapot ráhelyezzük a tetejére. A széleket jól összenyomjuk, majd a tetejét kilyuggatjuk egy villával, hogy a gőz távozhasson a sütés során.
Előmelegített sütőben, 180 fokon 40 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük és tálaljuk.