Forrás: Youtube
Hagyományos zserbó
Az ünnepi asztal kötelező és verhetetlen dísze. Bár nem a leggyorsabban elkészíthető desszeret, de megéri vele dolgozni.
Hozzávalók
add_recipe_default_group_title
- 600 g liszt
- 250 g vaj
- 100 ml tej
- 1 Csomag élesztő
- 50 g kristálycukor
- 2 tojás
- csipet só
Töltelék
- 250 g darált dió
- 150 g cukor
- 200 g sárgabaracklekvár
- csokoládé bevonat
Eljárás
A tejből, cukorból és élesztőből készítsünk kovászt. A lisztet öntsük egy tálba, keverjünk bele egy csipet sót, majd készítsünk benne egy mélyedést. Morzsoljuk hozzá a hideg vajat és a kovászt. Gyúrjuk össze a tésztát és pihentessük egy darabig.
Amig várakozunk a darált diót keverjük össze a cukorral.
A tésztát 3 egyenlő részre kell osztani, és egyforma méretűre kinyújtani. Az elsőt egy tepsire fektetjük, majd megkenjük a lekvár felével és megszórjuk a dió felével. Rárakjuk a második lapunkat, óvatosan megnyomkodjuk, majd ugyanígy megkenjük és megszórjuk. Végül lefedjük a harmadik lappal.
Takarjuk le, és hagyjuk pihenni további 30 percig. Közben a sütőt 180°C-ra előmelegítjük. A sütőbe helyezés előtt villával megszurkáljuk a sütemény tetejét.
Körülbelül 40 perc alatt aranybarnára sül.
A kihűlt tortát csokibevonattal öntjük le, és hagyjuk megdermedni. Ajánlott másnap szeletelni, amikor már megpuhultak a lapok.