Házassági évfordulós torta
A Házassági évfordulós torta elkészítése körülbelül 3 óra, a pihentetési idejükkel együtt pedig akár egy teljes délután is lehet. Az elkészítése közepes nehézségű, a végeredmény viszont még a kevésbé hozzáértőket is lenyűgözi.
Hozzávalók
Vanília torta:
- 390 g finomliszt
- 4 teáskanál sütőpor
- fél teáskanál só
- 230 g vaj
- 400 g kristálycukor
- 4 tojás
- 2 teáskanál vanília kivonat
- 240 ml tej
Csokoládé torta:
- 175 g finomliszt
- 60 g kakaópor
- 1 teáskanál sütőpor
- fél teáskanál só
- 115 g vaj
- 200 g kristálycukor
- 2 tojás
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 120 ml tej
Gyümölcsös töltelék:
- 500 g bármilyen kedvenc gyümölcs (málna, eper stb.)
- 150 ml víz
- 100 g kristálycukor
- 2 evőkanál kukoricakeményítő
Vanília krém:
- 500 ml tejszín
- 2 teáskanál vanília kivonat
- 50 g porcukor
Eljárás
A torták elkészítéséhez keverjük össze a száraz hozzávalókat egy tálban, majd külön keverjük el a tojást, a vanília kivonatot és a vajat. Öntsük a száraz hozzávalókhoz és keverjük össze, majd adjuk hozzá a tejet. A masszát öntsük sütőformába (28 cm átmérőjű) és süssük 180 Celsius fokon kb. 25-30 percig, vagy amíg a teteje aranybarna nem lesz.
A gyümölcsös töltelékhez tegyük a gyümölcsöket, vizet, cukrot és kukoricakeményítőt egy fazékba és főzzük, amíg a gyümölcs meg nem puhul.
A vanília krémhez keverjük össze a tejszínt, vanília kivonatot és a porcukrot egy tálban, majd tegyük hűtőbe legalább 2 órára.
A tortalapokat vágjuk ketté, és az alsó felére kenjünk a gyümölcsös töltelékből és a vanília krémből. Fedjük le a másik lap résszel és ismételjük meg ezt minden lapnál. A tetejét díszíthetjük tortacukorral, gyümölcsökkel vagy csokoládé forgáccsal.