Forrás: https://unsplash.com/s/photos/Strudel
Házi nyújtott rétes
Ez a hagyományos magyar rétes, amely lapokat vékony réteg margarinnal söpörve készül, majd az ízesített töltelékkel együtt összecsavarják és sütik. Finom, ropogós és nagyon ízletes!
Hozzávalók
- 500 Gram liszt
- 2 tojás
- 2 evőkanál ecet
- 1 evőkanál só
- 250 ml langyos víz
- 100 Gram margarin
- 11⁄2 evőkanál liszt a szórásához
Eljárás
Készítsük el a tésztát. A lisztet egy tálban keverjük össze a sóval, majd adjuk hozzá a tojásokat, az ecetet és a langyos vizet. Gyúrjuk össze a tésztát, majd fedjük le és hagyjuk pihenni kb. 30 percig.
Közben elkészítjük a tölteléket. Egy serpenyőben keverjük össze az almát, a cukrot, a diót és a fahéjat, majd főzzük közepes lángon kb. 10 percig, amíg az alma megpuhul.
Nyújtsuk ki a tésztát nagyon vékonyra (kb. 1-2 mm vastagra). Kenjük meg a tészta felét egyenletesen margarinnal, majd fedjük rá a másik felét.
Vágjuk ketté a tésztalemezt a hosszában. A tölteléket halmozzuk rá a tészta hosszabbik oldalán, majd fordítsuk rá a tészta rövidebbik oldalát a töltelékre. Óvatosan tekerjük fel a töltött tésztmezt, majd helyezzük a sütőpapírral bélelt tepsibe.
Süssük 180 fokos sütőben kb. 30 percig, amíg aranybarna és ropogós lesz.