Forrás: Pixabay: Pexels
Isteni kókuszos bejgli
Minden évben elkészítem a családom számára ezt a finom kókuszos bejglit karácsonykor. Az évek során kifinomult a technikám, és rengeteg apró trükköt és hasznos tippet gyűjtöttem össze, hogy milyen a tökéletes bejgli! Különlegessé teszi ezt a receptet a kókuszos töltelék, ami igazán izgalmas ízt kölcsönöz a klasszikusnak is mondható bejglinek.
Hozzávalók
- 500 g önserkentő liszt
- 100 g cukor
- 200 g vaj
- 2 tojás
- 1 csipet só
- 1 Csomag élesztő
- Pár csepp vanília aroma
- 200 g darált kókusz
- 200 g porcukor
- 1 citrom reszelt héja
- 5 evőkanál rum
- 1 dl tej
Eljárás
Első lépésként az élesztőt felfuttatjuk a tejben, ebbe belekeverjük a cukrot és a vajat is. Fontos, hogy a tej ne legyen túl forró, ezt a hibát én is elkövettem már néhány alkalommal, ezért érdemes előzetesen letesztelni a hőmérsékletet!
A liszthez hozzáadjuk a tojást, sót, vanília aromát és az élesztőt tartalmazó tejes keveréket. Alaposan összegyúrjuk a tésztát, ami egy sima, könnyen formázható tésztának kell lennie. Ha szükséges, adjunk hozzá még egy kis lisztet.
A tésztát lefedve, meleg helyen hagyjuk kelni 1 órát. Ez alatt az idő alatt elkészítjük a tölteléket. A darált kókuszt összekeverjük a porcukorral, a rummal és a reszelt citromhéjjal.
Az óra letelte után a tésztát lisztezett felületen durván fél centi vastagságúra nyújtjuk. Rákenjük a kókuszos tölteléket és óvatosan feltekerjük a tésztát.
A bejglit letakarjuk és még 30 percig kelesztjük. Addig előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A bejglit 40 perc alatt aranybarnára sütjük. Én szoktam még tojással lekenni a tetejét, hogy szép fényes legyen