Forrás: Freepik
Ízletes vegán lencse pásztor pite
Ez a vegán pásztorpite egy kiadós, kényelmes klasszikus, amely hús- és tejmentes, de ugyanolyan ízletes és laktató!
Hozzávalók
- 1 csésze Zöld lencse
- 2 csészék Zöldségleves
- 2 EL olívaolaj
- 1 Nagy hagyma, kockára vágva
- 2 Sárgarépa, meghámozva és kockára vágva
- 2 szegfűszeg fokhagyma, apróra vágva
- 2 csészék Kockára vágott gomba
- 1 teáskanál szárított kakukkfű
- 1 teáskanál Szárított rozmaring
- Só és fekete bors, ízlés szerint
- 2 EL paradicsompüré
- 1 csésze Fagyasztott borsó
- 1 csésze Fagyasztott kukorica
- 1 Batch Vegán burgonyapüré (négy nagy burgonya, meghámozva, megfőzve és pürésítve, három evőkanál vegán vajjal, negyed csésze cukrozatlan mandulatejjel és ízlés szerint sóval).
Eljárás
Kezdjük azzal, hogy főzés előtt legalább egy órán át öblítjük és áztatjuk a zöldlencsét. Úgy tapasztaltam, hogy a beáztatott lencse jobban megtartja az alakját főzés közben - ez jó tipp, ha jó állagú pitét szeretne.
Ezután egy nagy fazékban forralja fel a lencsét és a zöldséglevest közepesen magas hőfokon. Csökkentse a hőfokot alacsonyra, fedje le, és hagyja főni körülbelül 25-30 percig, amíg a lencse megpuhul. Csöpögtessük le a felesleges folyadékot.
Amíg a lencse fő, egy nagy serpenyőben közepes lángon melegítsük fel az olívaolajat. Adjuk hozzá a hagymát, a sárgarépát és a fokhagymát, és pároljuk, amíg a hagyma áttetszővé válik - körülbelül 7-8 percig. Itt a lassú és mérsékelt hőkezelési eljárás kulcsfontosságú, hogy a hagyma és a sárgarépa karamellizált, édes ízt kapjon.
Keverje bele a gombát, a kakukkfüvet, a rozmaringot, egy csipet sót és borsot, és főzze tovább, amíg a gomba meg nem barnul, még körülbelül 5 percig.
Adjuk hozzá a paradicsompürét a serpenyőbe, és főzzük még 2 percig. A paradicsompaszta fanyar gazdagságot kölcsönöz az ételnek.
Ha megfőtt, a párolt zöldségeket a lencsével, a borsóval és a kukoricával egy nagy keverőtálban összekeverjük.
Melegítse elő a sütőt 200 °C-ra. Egy nagy tepsiben egyenletesen oszlassuk el a lencse- és zöldségkeveréket.
Óvatosan terítse a burgonyapürét a lencsés keverékre. Általában villával szoktam csúcsokat képezni a burgonyán - ezek a részek ropogósak és aranyszínűek lesznek a sütőben, ami gyönyörű textúrát ad a pitének.
Az előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük, vagy amíg a burgonya aranyszínű lesz, és a töltelék buborékos lesz.
Tálalás előtt néhány percig hagyja pihenni a pásztortarhonyát. Ez a lépés lehetővé teszi az ízek további összeolvadását, és megkönnyíti a tálalást.