Forrás: Pixabay: DagnyWalter
Joghurt készítés házilag
A végeredmény ízletes joghurt, és az állaga is remek. Tapasztalatom szerint, jóval olcsóbb, mint a bolti növényi joghurtok, és te döntheted el, hogy milyen ízesítést készítesz hozzá.
Hozzávalók
- 1 l tejpótló (kókusz, zab rizs mandula)
- 2 evőkanál bolti növényi joghurt (probiotikus baktériumokhoz)
- 1 evőkanál agavé szirup (opcionális)
Eljárás
Először is tiszta edényeket és eszközöket használj, hogy elkerüld a nem kívánt baktériumokat. Ebben a fázisban nagyon fontos az alaposság.
Melegítsd fel a tejpótlót közepes lángon, de ne forrald fel. Anyagától függően lehet, hogy összeáll és \túrósodik\ de ne aggódj, ez normális jelenség.
Amikor már majdnem forr, vedd le a tűzről, és hagyd hűlni kb. 40-45 Celsius-fokra. Ezt tapintással is érezni fogod, kellemesen langyosnak kell lenni - nem szabad, hogy a kezed megégjen tőle.
Amint elérted a kívánt hőmérsékletet, adj hozzá bolti növényi joghurtot, amely probiotikus baktériumokat tartalmaz. Keverd jól el.
Ha szükséges, szórd bele az agavé szirupot, bár ez nem szükséges, a probiotikus baktériumok lebontják a szacharózt. Ez a lépés elképesztően fontos, ha édesebb, desszert jellegű joghurtot szeretnél.
Tegyél rá fedőt, és tedd meleg helyre 24 órára, hogy a baktériumok dolgozhassanak.