Forrás: canva
Kenyérpuding
Remélem, ti is olyan nagy sikerrel fogjátok készíteni ezt a finomságot, mint én! Bármi kérdésetek merülne fel közben, írjatok bátran! Sütés közben pedig élvezzétek a konyhát átjáró, csodás illatot!
Hozzávalók
- 250 g kenyér (lehet régi, száraz is)
- 400 ml tej
- 2 nagy tojás
- 100 g cukor
- 1 Csomag vaníliás cukor
- reszelt citromhéj
- 1 tk Fahéj
- 100 g mazsola
- 50 g vaj
Eljárás
A recept elkészítése keretében először kockázzuk fel a kenyeret. Én már többször is elkészítettem, így azt a tapasztalatot szeretném veletek megosztani, hogy a száraz, régebbi kenyér a legideálisabb a kenyérpudinghoz, mivel jól magába szívja a tejes krémet.
A tej felét öntsük a kenyérre, és hagyjuk állni kb. 15 percig, hogy jól magába szívja a tejet. Semmi esetre se ijedjünk meg, ha a kenyér elkezd szétesni a tej hatására, ez így van rendjén. Közben a mazsolát áztassuk be egy kis rumba, ez az opció természetesen elhagyható, de szerintem nagyon jót tesz a puding ízvilágának.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A tojásokat verjük fel a cukorral, reszelt citromhéjjal, fahéjjal és a vaníliás cukorral. Én itt egy kis konyhai trükköt szoktam alkalmazni: néha az egész tojás helyett csak a tojássárgáját használom, mert így a puding krémesebb lesz.
Adjuk hozzá a maradék tejet is, majd öntsük rá a kenyérre. Keverjük hozzá az áztatott mazsolát is. A masszát öntsük egy vajjal kikent, tűzálló tálba, és vágjuk rá a vajat vékony szeletekre.
180 fokon süssük a pudingot kb. 40 percig, de az idő eltelte után azért ellenőrizzük a tetejét, mert a sütési idő olykor változhat. Ha szép aranybarna lett, akkor kész is a kenyérpuding.