Forrás: congerdesign : Pixabay
Készítsen saját alma- és körte lekvárt
A családomban mindig is nagy jelentőséget tulajdonítottunk a házi lekvárnak. Egy nagyon különleges recept, amit minden évben ősszel készítek, az alma-körtelekvár. Egyszerű recept, de az édes és savanyú gyümölcsök minőségéből él. Legszívesebben a saját kertünkből származó almát és körtét használom.
Hozzávalók
- 1 kg alma
- 1 kg körte
- 500 g Zselés cukor kettő az egyhez
- 1 összenyomva citrom
- 1 vaníliarúd
Eljárás
Ha alma-körtelekvárt szeretne készíteni, először is mérje le és készítse elő a gyümölcsöt. Ehhez a recepthez érett és aromás gyümölcsöket ajánlok. A lekvár íze elsősorban az alma és a körte minőségétől függ.
Miután megmostad az almát és a körtét, távolítsd el a magházat, és vágd a gyümölcsöt apró kockákra. Ez a lépés nagyon fontos, mert a kisebb darabok biztosítják, hogy a lekvár később szép állagú legyen.
Most keverje össze az apróra vágott gyümölcsöt egy nagy edényben a befőzőcukorral (2:1), a citromlével és a vaníliarúd pépével. Jó tipp, ha a vaníliarúd kikapart részét is hozzáadjuk a fazékhoz, hogy még több ízt adjunk neki.
A gyümölcsöt a cukorral rövid kevergetés után forraljuk fel. A lekvárnak legalább 4 percig kell forralnia, miközben folyamatosan kevergetjük. Én itt a kicsit hosszabb főzési időt részesítem előnyben, mert így a lekvár jobban zselésedik.
Főzés után távolítsa el a vaníliarudat az edényből, és még forrón töltse az alma-körtelekvárt sterilizált üvegekbe. Ügyeljen arra, hogy az üvegek csordultig legyenek töltve, mielőtt szorosan lezárja őket. A legjobb házi készítésű reggeli kenőcs !