:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/Ed4Dnd1WbOahSTd5kFLe/438b67084312d36cf4343e6c6998f7.png)
Forrás: freepik
Kijevi krémes
A krémesek között is külön kis helyet foglal a maga tökéletességével a kijevi krémes. Az évek során sokszor megsütöttem már ezt a süteményt, és nem titok, hogy a családunk abszolút kedvence.
Hozzávalók
A tésztához:
- 500 g önserkentő liszt
- 250 g margarin
- 1 csipet só
- 1 tojás
- 1 dl tej
A krémhez:
- 1 l tej
- 30 g vaníliás pudingpor
- 2 Csomag vaníliás cukor
- 200 g cukor
- 10 g vanília aroma
- 200 g margarin
Eljárás
A tésztához való hozzávalókat összegyúrjuk, majd két részre osztjuk és kinyújtjuk.
Az elkészítési folyamatot könnyíthetjük azzal, ha a tészta hozzávalóit előre összedolgozzuk, és legalább 30 percre a hűtőbe tesszük. Így kezelhetőbb lesz a tészta, amikor a szétosztásra, majd a összeállításra kerül sor.
Egyik tésztalapot egy nagy tepsi aljára helyezzük, amit előtte kibéleltünk sütőpapírral.
A krémhez először a cukrot, vaníliás cukrot, vanília aromát és a pudingport keverjük el a tejjel. Főzzük sűrűre, hagyjuk enyhén kihűlni, majd keverjük hozzá az előzőleg szobahőmérsékletre hagyott margarint.
Ezt követően a krémet a kinyújtott tészta tetejére öntjük, majd ráfektetjük a második tésztalapot.
180 fokra előmelegített sütőben sütjük kb. 30 percig.