Forrás: Pixabay: isfara
Linzer tojás nélkül
Egy személyes tipp: többféle lekvárt is használhatunk, így színesebbé és ízletesebbé tehetjük a linzerünket. Nagyon élvezetes a linzer sütése, főleg, ha a család összeült és mindenki segített a szaggatásban.
Hozzávalók
- 500 g liszt
- 300 g vaj
- 200 g porcukor
- 1 Csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 2 tojássárgája
- lekvár (barack, szilva eper
- ízlés szerint)
Eljárás
Első sorban vegyük ki a vajat a hűtőből, hogy szoba hőmérsékletű legyen mire hozzáfogunk a tésztához. Ez fontos lépés, mert a vajas tészta jobban összeáll, ha a vaj nem túl kemény.
Az összes hozzávalót (a lekvár kivételével) egy tálba tesszük és összegyúrjuk. A porcukor helyett, aki szeretné, reszelt édesítőszert is használhat.
Gombócot formálunk a tésztából, majd letakarva, hűtőben 30 percig pihentetjük, hogy könnyebben nyújtható legyen.
A tésztát lisztezett felületen kb. 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk. Különböző formájú linzerszaggatóval kiszaggatjuk a süteményeket. Ha nincs linzerszaggatónk, egy pohárral is ki tudjuk szaggatni a formáinkat, a lényeg, hogy a végén két egyforma alakzatunk legyen.
Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk a kiszaggatott tésztadarabokat, majd 180°C-ra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt világos színűre sütjük őket.
Sütés után hagyjuk kihűlni a süteményeket, mert forrón törékennyé válhatnak és eltörhetnek. Ezután a lekvárt rákenjük az egyik felekre, majd ráhelyezzük a sütemények másik felét.