Forrás: freepik
Macskaszem
A macskaszem sütemények az egyik legjobb választás a hétvégi családi összejövetelekhez. A saját receptemet több száz alkalommal készítettem el már, és mindig nagy sikert arat. Bár egyszerű a hozzávalólista, a végtermék ízletes és nagyszerűen néz ki.
Hozzávalók
- 150 g vaj
- 50 g porcukor
- 200 g önserkentő liszt
- 1 tojás
- 1 zacskó vaníliás cukor
- lekvár (szilva, barack eper stb.)
Eljárás
A vajat először puhítsuk meg néhány percig szobahőmérsékleten, hogy könnyebben tudjuk keverni.
Keverjük össze a puha vajat a porcukorral, majd adjuk hozzá a vaníliás cukrot.
Adjuk hozzá a tojást, majd keverjük össze a masszát.
Szitáljuk bele a lisztet, és gyúrjuk össze a masszát. A tészta nem lesz kemény, inkább lágy, de nem baj, ha picit ragad.
Formázzunk szép kis hengerekre vágott masszából golyókat. A golyókat tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd nyomjunk bele egy kis mélyedést.
A mélyedésbe kanalazzunk lekvárt, de ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl sok, mert kifolyhat a sütés során.
Előmelegített sütőben, 180 fokon süssük a süteményeket 10 percig, amíg a teteje aranybarna nem lesz.