:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/lgBI8j8_o4K4Ir-NrpIR/a96f298265cda7dd4a9670d9e15893.png)
Forrás: freepik
Mákos guba torta
Nem is olyan rég fedeztem fel a mákos guba tortát, de azóta már többször is elkészítettem, mert imádjuk a családban. Karácsonykor mindig van otthon mák, úgyhogy ez a torta a hagyományos bejglire emlékeztet.
Hozzávalók
- 1 kg kifli
- 10 dkg mák
- 10 dkg cukor
- 2 Csomag vaníliás cukor
- 1 l tej
- 5 Minden tojás
- 10 dkg vaj
- csipet só, reszelt citromhéj
Eljárás
A kifliket felkarikázzuk, de vigyázzunk, ne vágjuk túl vékonyra, nehogy túl puhává váljon a torta! A mákot leforrázzuk, majd lecsöpögtetjük és a cukorral együtt megdaráljuk.
A tejet a csipet sóval, a citromhéjjal és a vaníliás cukorral felforraljuk, majd hozzáadjuk a tojásokból és a cukorból készített habot. Ezt a tejes-krémet összekeverjük a darált mákkal.
A kivajazott tortaformába rétegezzük a mákos tejes keveréket és a kiflikarikákat. Fontos, hogy a legelső és a legutolsó réteg mindig a mákos keverék legyen! A végén megszórjuk reszelt citromhéjjal.
A tortát előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten, kb. 40 percig sütjük. Ha a teteje túl gyorsan pirulna, akkor letakarhatjuk alufóliával. A végeredmény egy isteni finom, karácsonyi hangulatot idéző mákos torta lesz.