Forrás: Youtube
Medvehagymás pogácsa nagymamám receptje szerint. Ennél finomabbat még nem ettem!
Most, hogy április van, itt a medvehagyma szezon. Ha már hétvégén elmegyünk kirándulni az erdőbe, szedjünk egy kis medvehagymát ehhez a szuperfantasztikus recepthez.
Hozzávalók
A tésztához
- 1 dl tej
- 1 mk cukor
- 3 dkg élesztő
- 50 dkg liszt
- 1 ks tojás
- 20 dkg tejföl
- 25 dkg vaj
- 1 ek só
- 15 dkg sajt
A tetejére
- 1 ks tojás
- 5 dkg vaj
- 15 dkg sajt
- 2 csokor medvehagyma
Eljárás
Langyoshez hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, az tojást, a tejfölt, a szobahőmérsékeltű vajat, a sót és a reszelt sajtot. Lágy tésztát gyúrúnk belőle és lefedve 30 percen át kelesztjük.
Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkára borítjuk és 1 centi vékonyra kinyújtjuk. Megkenjük olvasztott vajjal, rászórjuk az apróra vágott medvehagyma felét, majd mindkét oldalát behajtjuk középre, újra lekenjük olvasztott vajjal, és rászórjuk a medvehagyma másik felét. Most a felénk eső részét hajtjuk be félig, és erre hajtjuk rá a másik felét.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tésztát 2 centi vastagra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, megkenjük tojással és megszórjuk a reszelt sajttal. 30 perc alatt készre sütjük.