Forrás: FB: Bolhapiac DS (Dunaszerdahely)
Medvehagymás tejfölös pogácsa
Ízletes medvehagymás pogácsa.
Hozzávalók
Hozzávalók
- 500 g sima liszt speciális
- 100 ml tej
- 20 g friss élesztő
- 1 TK kristálycukor
- 150 g tejföl
- 1 db tojás
- 150 g Finom túró
- 250 g vaj
- 3 TK Só
- 2 maréknyi medvehagyma
a dörzsöléshez
- 1 db tojás
Megszórásra:
- lenmag
- Szezámmag
Eljárás
A fokhagyma szeleteit megmossuk.
A lisztet átszitáljuk és összekeverjük a sóval.
A túró, tejszín, vaj és tojás szobahőmérsékletűnek kell lennie.
Egy kanál cukorral, élesztővel és langyos tejjel készítünk egy kovászt, amit hagyunk egy darabig dolgozni.
A túrót összekeverjük a tojással, majd hozzáadjuk a darabolt vajat és a lisztes, sózott tálhoz.
Végül hozzáadjuk az élesztőt, és kemény tésztát készítünk, amelyet lefedünk, és 1 órán át kelesztünk.
A tésztát lisztezett deszkán 1,5 cm vastagságúra nyújtjuk ki.
Ráöntünk rá egy réteget apróra vágott medvehagymából.
Fordítani fogjuk alulról és felülről, balról és jobbról, mint egy borítékot, megfordítjuk és hagyjuk állni 10 percig.
Ezután lassan kinyújtjuk a tésztát és alaposan megfordítjuk. Ezt kétszer megismételjük, amíg a tésztát körülbelül 2 cm vastagra nyújtjuk, majd kerek szaggatóval kiszúrjuk a pogácsákat.
A pogácsákat egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, megkenjük felvert tojással és megszórjuk magvakkal.
Hagyjuk a pogácsákat még 20 percre savanyodni a tepsiben.
Ezután sütjük őket előmelegített 200 °C-os sütőben körülbelül 18 percig.