Olaszos calzone pizza
A calzone pizza egy különleges olasz pizzavariáció, amelyet zártabb formában készítenek el, úgynevezett zsebpizzaként.
Hozzávalók
Tészta:
- 500 g finomliszt
- 25 g élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só
- 50 ml olívaolaj
- 250 ml langyos víz
Töltelék:
- 250 g szardínia (lecsöpögtetve)
- 200 g füstölt szalonna (apróra vágva)
- 2 ks paradicsom (apróra vágva)
- 2 ks hagyma (apróra vágva)
- 200 g mozzarella (reszelve)
- 50 g parmezán (reszelve)
- 1 ks tojás (felvert)
Eljárás
A tészta elkészítéséhez keverjük össze a lisztet, a cukrot és a sót egy tálban. A sót és a cukrot tegyük szemben egymással, hogy ne érintkezzenek.
Az élesztőt oldjuk fel langyos vízben, majd keverjük a liszthez. Addig gyúrjuk a tésztát, amíg rugalmas és nem ragad a kezünkhöz, ami kb. 10 percet vesz igénybe.
Ha a tészta elkészült, tegyük a tálba, fedjük le tiszta törölközővel és kelesszük fél órát.
Ezután kicsit nyújtsuk ki a tésztát, és osszuk fel egyenlő részekre. Mindegyiket nyújtsuk ki kb. 20-25 cm átmérőre és közepére tegyünk a töltelékből.
A tölteléket elkészítük úgy, hogy a megadott hozzávalókat összekeverjük, majd erre helyezzük tészta közepére.
A tészta széleit hajtsuk rá a töltelékre úgy, hogy szinte zsebet készítsünk. A zsebpizza prémium minőségű gasztronómiai élmény.
Ha elkészültünk, kenjük meg a calzone-kat felvert tojással, hogy szépen megpiruljanak a tetején.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra, majd süssük pirulásig.