Forrás: vikif for iStockPhotos
Osztrák diós striezel élesztős tésztával
Sok tortareceptet kipróbáltam az évek során, de a Nussstriezel receptje különleges helyet foglal el a szívemben. Ez a tipikus osztrák sütemény egyszerre habos és ropogós, melegséget és otthonosságot áraszt. Otthon a hideg téli napokon szeretjük a Nussstriezel-t sütni - a csábító illat, amely sütés közben szétárad a házban, egyszerűen páratlan.
Hozzávalók
A tésztához:
- 500 g liszt
- 20 g friss élesztő
- 80 g cukor
- 1 Pinch só
- 1 közepes tojás
- 250 ml tej
- 80 g vaj
A töltelékhez:
- 200 g őrölt mogyoró
- 100 g cukor
- 1 Teáskanál Fahéj
- 100 ml tej
Eljárás
A Nussstriezel recepthez kezdjük a tésztával: keverjük össze a lisztet, a cukrot és a sót egy nagy tálban.
A tejet enyhén felmelegítjük, és feloldjuk benne az élesztőt. Vigyázzunk, hogy a tej ne legyen túl meleg, mert ez elpusztíthatja az élesztőt, és megakadályozhatja a tészta megkelését.
Adja hozzá az élesztős keveréket a tojással és a szobahőmérsékletű vajjal együtt a tálban lévő lisztes keverékhez. Gyúrjunk mindent jól össze, amíg sima tésztát nem kapunk. Javaslom, hogy legalább 10 percig gyúrjuk a tésztát - ez elősegíti a gluténképződést, és biztosítja, hogy a sütemény szép és habos legyen.
Fedjük le a tálat egy konyharuhával, és hagyjuk a tésztát meleg helyen kb. 1 órán át kelni, amíg nagyjából a duplájára nem dagad.
Közben elkészítheti a tölteléket: Keverjük össze a darált mogyorót, a cukrot és a fahéjat, majd fokozatosan adjunk hozzá annyi tejet, hogy kenhető masszát kapjunk.
A megkelt tésztát lisztezett munkafelületen téglalap alakúra nyújtjuk, és egyenletesen elosztjuk rajta a diós tölteléket. Most tekerjük fel a tésztát a hosszú oldalról.
Helyezze a tekercset egy sütőpapírral bélelt tepsire, és éles késsel többször vágja be a tetejét. Ez nemcsak a megjelenést javítja, hanem a vágások azt is biztosítják, hogy a sütemény egyenletesen emelkedjen a sütés során.
Süsse a Nussstriezel-t 180 fokra előmelegített sütőben (felső/alsó hőfok) kb. 35-40 percig, amíg aranybarnára sül.
Hagyja az osztrák tortát kissé kihűlni, mielőtt felvágja - így a diótöltelék csodálatos íze teljesen kibontakozik.
A Nussstriezel határozottan az egyik abszolút kedvenc süteményem, és remélem, önök is szeretni fogják. Jó szórakozást a sütéshez!