HIRDETŐ

Forrás: vikif for iStockPhotos

Osztrák diós striezel élesztős tésztával

Sok tortareceptet kipróbáltam az évek során, de a Nussstriezel receptje különleges helyet foglal el a szívemben. Ez a tipikus osztrák sütemény egyszerre habos és ropogós, melegséget és otthonosságot áraszt. Otthon a hideg téli napokon szeretjük a Nussstriezel-t sütni - a csábító illat, amely sütés közben szétárad a házban, egyszerűen páratlan.

HIRDETŐ

Hozzávalók

adagok száma
12

A tésztához:

  • 500 g liszt Hozzáadott
  • 20 g friss élesztő Hozzáadott
  • 80 g cukor Hozzáadott
  • 1 Pinch Hozzáadott
  • 1 közepes tojás Hozzáadott
  • 250 ml tej Hozzáadott
  • 80 g vaj Hozzáadott

A töltelékhez:

  • 200 g őrölt mogyoró Hozzáadott
  • 100 g cukor Hozzáadott
  • 1 Teáskanál Fahéj Hozzáadott
  • 100 ml tej Hozzáadott
HIRDETŐ

Eljárás

80 perc.
1. Lépés

A Nussstriezel recepthez kezdjük a tésztával: keverjük össze a lisztet, a cukrot és a sót egy nagy tálban.

2. Lépés

A tejet enyhén felmelegítjük, és feloldjuk benne az élesztőt. Vigyázzunk, hogy a tej ne legyen túl meleg, mert ez elpusztíthatja az élesztőt, és megakadályozhatja a tészta megkelését.

3. Lépés

Adja hozzá az élesztős keveréket a tojással és a szobahőmérsékletű vajjal együtt a tálban lévő lisztes keverékhez. Gyúrjunk mindent jól össze, amíg sima tésztát nem kapunk. Javaslom, hogy legalább 10 percig gyúrjuk a tésztát - ez elősegíti a gluténképződést, és biztosítja, hogy a sütemény szép és habos legyen.

4. Lépés

Fedjük le a tálat egy konyharuhával, és hagyjuk a tésztát meleg helyen kb. 1 órán át kelni, amíg nagyjából a duplájára nem dagad.

5. Lépés

Közben elkészítheti a tölteléket: Keverjük össze a darált mogyorót, a cukrot és a fahéjat, majd fokozatosan adjunk hozzá annyi tejet, hogy kenhető masszát kapjunk.

6. Lépés

A megkelt tésztát lisztezett munkafelületen téglalap alakúra nyújtjuk, és egyenletesen elosztjuk rajta a diós tölteléket. Most tekerjük fel a tésztát a hosszú oldalról.

7. Lépés

Helyezze a tekercset egy sütőpapírral bélelt tepsire, és éles késsel többször vágja be a tetejét. Ez nemcsak a megjelenést javítja, hanem a vágások azt is biztosítják, hogy a sütemény egyenletesen emelkedjen a sütés során.

8. Lépés

Süsse a Nussstriezel-t 180 fokra előmelegített sütőben (felső/alsó hőfok) kb. 35-40 percig, amíg aranybarnára sül.

9. Lépés

Hagyja az osztrák tortát kissé kihűlni, mielőtt felvágja - így a diótöltelék csodálatos íze teljesen kibontakozik.

10. Lépés

A Nussstriezel határozottan az egyik abszolút kedvenc süteményem, és remélem, önök is szeretni fogják. Jó szórakozást a sütéshez!

A legújabb receptek

A legújabb receptek

Reels

Új