Forrás: vecstock via Freepik
Párolt balkáni zöldségek
Ez a recept az egyik kedvenc ételem, amelyet gyakran készítek a családomnak és a barátaimnak. Szeretem ezt a vegetáriánus ételt, mert színes, ízletes és tele van egészséges, tápláló összetevőkkel. Gyorsan és egyszerűen elkészíthető, így ideális a rohanó napokon. A múltban már kipróbáltam különböző zöldségeket, és úgy találom, hogy az alábbi kombináció biztosítja a legjobb ízegyensúlyt.
Hozzávalók
- 2 Paprika (különböző színek)
- 2 cukkini
- 2 közepes méret hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 közepes méret Paradicsom
- 1 padlizsán
- olívaolaj
- só és bors
- 1 csokor friss petrezselyem
Eljárás
A balkáni zöldségek receptjének elkészítéséhez először mossuk meg a zöldségeket, és vágjuk őket nagy darabokra. Úgy tapasztaltam, hogy a körülbelül egy centiméteres méret biztosítja az ideális egyensúlyt a ropogós és a szaftos ízek között. Vágja finomra a hagymát és a fokhagymát.
Ezután melegítse fel az olívaolajat egy nagy serpenyőben. Adjuk hozzá a hagymát és a fokhagymát, és pirítsuk puhára. Tapasztalatom szerint azt javaslom, hogy a fokhagyma ne legyen túl sötét, különben kesernyés íze lesz.
Adjuk hozzá az apróra vágott zöldségeket, és nagy lángon pirítsuk meg. Minél tovább pirítjuk a zöldségeket, annál több ízanyagot tudnak felszabadítani. Én azonban úgy tapasztaltam, hogy 10-15 perc általában elég.
A paradicsomot utoljára adjuk hozzá, hogy az étel lédús maradjon. Sóval és borssal fűszerezzük, és mérsékeljük a hőfokot. Jól megkeverjük, és további 15-20 percig pároljuk.
Nem sokkal a főzési idő vége előtt adjuk hozzá az apróra vágott petrezselymet a balkáni zöldségekhez, és keverjük jól össze az egészet. Így a petrezselyem friss marad, és megőrzi intenzív színét. Mindig kóstolja meg és fűszerezze, ha szükséges.
A balkáni zöldséges étel tálalásra kész! Főételként éppolyan jó ízű, mint hús vagy hal mellé köretként. Én személy szerint friss salátával tálalva szeretem a legjobban. Jó étvágyat az ételhez!