Puha szilvás pite
Ideális desszertnek vagy akár reggeliként is.
Hozzávalók
- 250 g liszt
- 125 g vaj (hideg, kockákra vágva)
- 1 tojássárgája
- 2 evőkanál kristálycukor
- csipet só
- 15 szem magozott szilva
- 3 evőkanál zsemlemorzsa
- 2 evőkanál porcukor (a szóráshoz)
Eljárás
Készítsük el a tésztát. Keverjük össze a lisztet, a vajat, a tojássárgáját, a cukrot és a sót egy tálban. Gyúrjuk össze az összetevőket, amíg rugalmas tésztát kapunk. Tekercseljük folpackba és tegyük hűtőbe legalább 30 percre pihenni.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Lisztezzük meg a munkafelületet, majd nyújtsuk ki a tésztát kör alakúra. Kenjük be a forma alját és oldalát vajjal vagy margarinnal, majd helyezzük bele a tésztát. Szurkáljuk meg villával a tészta alját.
Szórjuk meg a tészta alját zsemlemorzsával, majd helyezzük rá a magozott szilvákat.
Maradék tésztát nyújtsuk ki és vágjunk belőle csíkokat. Helyezzük a csíkokat a szilvakörtécskékre, hogy rácsot alkossanak.
Süssük a pitét 30-40 percig, vagy amíg a tészép aranybarnára sül.
Hűtsük ki a pitét, majd szórjuk meg porcukorral.