:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/E4Vj12Q32WoqQvR-hC1L/a52dd57830ea9f3aa45cbe6a23cae8.jpeg)
Forrás: Pixabay: 2074413
Quinoa és vegyes zöldség piláf
Ez a szívbarát, gluténmentes és vegán recept kétségtelenül feldobja majd az étkezéseket!
Hozzávalók
- 1 csésze Quinoa, leöblítve
- 2 csészék Zöldségleves
- 2 EL olívaolaj
- 1 hagyma, apróra vágva
- 2 szegfűszeg fokhagyma, apróra vágva
- 1 Sárga paprika, apróra vágva
- 1 Piros paprika, apróra vágva
- 1 csésze Brokkolivirágok
- 1⁄2 csésze Borsó
- só és bors ízlés szerint
- Egy marék friss petrezselyem, apróra vágva (a díszítéshez)
- Citromszeletek (nem kötelező)
Eljárás
Kezdjük azzal, hogy hideg víz alatt leöblítjük a quinoát, hogy eltávolítsuk a szaponin nevű természetes bevonatát, amely kesernyés vagy szappanos ízt adhat neki. Személyes tapasztalatom szerint ezt a lépést ne hagyja ki!
Melegítsünk olívaolajat egy nagy serpenyőben közepes lángon. Pároljuk az apróra vágott hagymát, amíg áttetszővé és kissé aranyszínűvé válik. Ügyeljünk arra, hogy ne égjen meg, mert ettől kesernyés íze lehet az ételnek.
Adja hozzá a felaprított fokhagymát a serpenyőbe, és pirítsa körülbelül 30 másodpercig, amíg illatos lesz. Ügyeljünk arra, hogy ne főzzük túl, mert az égett fokhagyma tönkreteheti az egész étel ízét.
Most adjuk hozzá az apróra vágott paprikát, brokkolit és borsót. Addig pároljuk, amíg kissé megpuhulnak, de még ropogósak maradnak. Fontos, hogy ne főzzük túl a zöldségeket, mert az élénk ropogás kiváló textúrát ad a piláfnak.
Amíg a zöldségek párolódnak, add hozzá a leöblített quinoát és a zöldséglevest egy edényhez. Forraljuk fel, majd csökkentsük a hőfokot alacsonyra, fedjük le, és hagyjuk főni körülbelül 15 percig, vagy amíg a quinoa megfő, és a folyadékot felszívja.
Ha a quinoa megfőtt, villával pelyhesítsük fel. Ez megakadályozza, hogy csomók alakuljanak ki, és a piláf is pelyhesebb lesz.
A párolt zöldségeket keverje össze a főtt quinoával, és fűszerezze sóval és borssal.
Tálalás előtt apróra vágott petrezselyemmel díszítheti a piláfot, hogy frissességet adjon neki. Nyugodtan tálalja citromszeletekkel az oldalán, mivel egy kis citrusfélékkel feldobhatja az étel ízvilágát.