Forrás: Pixabay: Roberto1007
Rum baba
Nekem ez a személyes kedvencem a francia desszertek közül és örömmel készítem el bármikor, amikor szeretteimnek kedveskedni szeretnék vagy csak egy egyszerű, de nagyszerű desszertre vágyom.
Hozzávalók
Rum baba:
- 250 g önserkentő liszt
- 125 g cukor
- 100 ml tej
- 3 tojás
- 2 teáskanál szárított élesztő
- 100 g vaj
- csipet só
Rum szirup:
- 250 ml víz
- 250 g cukor
- 150 ml rum
Eljárás
Először, a lisztet keverd össze a szárított élesztővel egy tálban, majd rakd félre. A cukrot keverd össze a langyos tejjel egy másik tálban, majd add hozzá az élesztős lisztet és keverd össze alaposan. Benne hagyok mindig egy kevés élesztőt az eredeti tálban, hogy ellenőrizhessem, hogy aktiválódott-e az élesztő. Miután az élesztő elkezdett dolgozni, adj hozzá a tojásokat egyenként, majd a vajat és a sót.
A tésztát dolgozd össze, amíg sima és egynemű lesz. Egy nagyon hasznos tippem a tésztához: mindig hagyd, hogy a tészta duplájára keljen. Ezáltal lesz a legtökéletesebb állaga. Ezután öntsd a tésztát előzőleg vajjal kikent, babaformába és süsd 180 fokon 35-40 percig.
Közben készítsd el a rum szirupot: a vizet forrásba hozod a cukorral, hagyod kihűlni, majd hozzáadod a rumot. Azt javaslom, hogy a sziruphoz csak a legjobb minőségű rumot használd, mert ez nagymértékben meghatározza a végeredményt.
Amikor a rum baba elkészült, hagyod kihűlni, majd áztatod a rum szirupban. Nagyon fontos, hogy a rum baba teljesen át legyen átitva a sziruppal, mert ettől lesz igazán finom és mogyorós.