Forrás: Youtube
Skót tojás, a legjob dolog, ami egy tojással történhet
Ha valami igazán különleges tojásételt készítenél, mindenképpen próbáld ki a skót tojás receptjét.
Hozzávalók
- 5 ks tojás
- 2 ks plusz panírozáshoz
- 50 dkg darált marhahús
- 1 ek szójaszósz
- 1 ek Dijoni mustár
- 1⁄2 Fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1⁄2 csok petrezselyem
- 1 ág Kakukkfű
- só
- frissen őrölt bors
- 1 ek füstölt pirospaprika
- 10 dkg finomliszt
- 10 dkg zsemlemorzsa
- a olaj sütéshez
Eljárás
Az 5 db tojást langyos vízben feltesszük főzni. A forrástól számítva 4 percig főzzük, majd áttesszük jeges vízbe. 10 perc után óvatosan meghámozzuk.
A darált húst összekeverjük a szójaszósszal, a dijoni mustárral, a meghámozott és finomra vágott vörös- és fokhagymával. Hozzáadjuk az apróra vágott zöldfűszereket, majd ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd füstölt pirospaprikával is ízesítjük. Villával alaposan összekeverjük.
A masszát 5 egyenlő adagra osztjuk, aztán mindegyiket egy-egy darab folpakra helyezzük, és kb. 5 mm vastagra lapítjuk. A tojásokat a közepükre tesszük, és a fólia segítségével beburkoljuk őket a fűszeres húsba. A befóliázott gömböket fagyasztóba tesszük 20 percre.
A lehűtött gombócokat kicsomagoljuk a folpakból, és meghempergetjük a lisztben, majd a villával felvert maradék tojásban, végül a zsemlemorzsában. Egy kisebb lábasba annyi olajat öntünk, hogy majd ellepje a tojásokat. Felhevítjük közepes lángon, majd belehelyezzük a skót tojásokat kettesével. Egyszerre ne többet, hogy ne hűtsék le az olajat!
Aranybarnára sütjük őket 3-4 perc alatt. Ha kiszedtük az olajból, lecsepegtetjük, és a tálalás előtt 5-10 percig pihentetjük. Akkor tökéletes, ha a tojások sárgája zselésen folyik. Saláta, sült krumpli, és egy jóféle ale illik hozzá.