Forrás: Racool_studio from Freepik
Sült holland sárgarépa gyógynövényes vajjal
Íme az én személyes kedvenc holland sárgarépa receptem, ami egyszerűen elkészíthető, tápláló és abszolút finom!
Hozzávalók
- 400 g Holland sárgarépa, megmosva és leveleit eltávolítva
- 2 EL Olívaolaj
- Só és őrölt fekete bors ízlés szerint
- 100 g Sótlan vaj, lágyítva
- 1 evőkanál Vegyes fűszernövények (pl. petrezselyem, metélőhagyma, kakukkfű) apróra vágva
- fél citrom héja
- 21⁄2 szegfűszeg fokhagyma, apróra vágva
Eljárás
Melegítse elő a sütőt 200 Celsius-fokra (kb. 400 Fahrenheit-fokra). A forró sütő elengedhetetlen a sütési folyamathoz, mivel a sárgarépa szépen karamellizálódik, és kihozza természetes édességét.
Helyezze a sárgarépát egy tepsibe, és locsolja meg olívaolajjal. Dobáljuk meg, amíg a sárgarépa egyenletesen be nem vonja a felületét. Szórjuk meg sóval és borssal. Gyakran tapasztalom, hogy a tengeri só jobban működik ehhez a recepthez, mint a hagyományos asztali só. Terítsük szét őket, hogy egyenletesen süljenek, és ne legyenek túl zsúfoltan a tepsiben.
Tegye a tálcát a sütőbe, és süsse a sárgarépát körülbelül 20-25 percig, vagy amíg megpuhul és kissé megbarnul.
Amíg a sárgarépa sül, készítse el a fűszervajat. Egy tálban keverjük össze a megpuhult vajat, a fűszerkeveréket, a citromhéjat és a felaprított fokhagymát. Keverje össze, amíg jól össze nem keveredik.
Ha a sárgarépa megsült, óvatosan vegye ki a sütőből. Még melegen kenje meg a sárgarépát a fűszervajjal. A sárgarépa hője megolvasztja a vajat, így az beszivárog a sárgarépába, és átjárja azt ízzel.
Tálalja ezeket a sült holland sárgarépákat forrón, kedvenc étele mellé.