Sűrű Bográcsos Pörkölt Kenyérrel
A bográcsos pörkölt tradicionális magyar étel, amelyet egyébként szabad tűzön, bográcsban készítenek. A pörkölt jó sűrű húsétel, amelyet legtöbbször marhahúsból készítenek. A bográcsos pörköltet gyakran tálalják friss kenyérrel vagy galuskával.
Hozzávalók
- 1 kg marhahús, aprítva vagy kockázva
- 2 Közepes fej vöröshagyma, finomra aprítva
- 3 gerezd fokhagyma, zúzva
- 2 evőkanál őrölt édesnemes paprika
- 1 teáskanál őrölt fűszerpaprika
- 1 babérlevél
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 2 evőkanál zsiradék (olaj vagy disznózsír)
- 1 l víz
- friss kenyér vagy galuska a tálaláshoz
Eljárás
Melegítsünk fel egy nagyobb méretű bográcsot vagy fazekat közepes lángon.
Adjon hozzá zsiradékot a bográcsba, majd hevítsük fel.
Adjuk hozzá a finomra aprított vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Pirítsuk őket, amíg üvegesek lesznek.
Adjuk hozzá a marhahúst, és süssük mindkét oldalát, amíg enyhén megpirul.
Keverjük hozzá az őrölt édesnemes paprikát és a fűszerpaprikát. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint.
Öntsük fel kb. 1 liter vízzel, majd adjuk hozzá a babérlevelet.
Fedjük le a bográcsőzzük folyamatosan, körülbelül 1,5-2 órán keresztül, vagy amíg a hús puhává válik és az ízek összeérnek. Időnként keverjük meg és ellenőrizzük a folyadék szintjét a bográcsban.
Ha a pörkölt elkészült, ízlés szerint még sózzuk vagy borsozzuk.
Tálaljuk friss kenyérrel vagy galuskával.