Forrás: margouillatphotos by Getty Images
Sütőtökszeletek a sütőből
A sütőben sült sütőtök szeletek csodálatos receptjét a nagymamámtól tanultam, és évek óta készítem, különösen ősszel, amikor a sütőtöknek szezonja van. Könnyen elkészíthető, vegetáriánus és hihetetlenül finom. Tálalhatod főételként vagy köretként húshoz vagy halhoz, attól függően, hogy mit szeretnél.
Hozzávalók
- 1 nagy Hokkaido vagy butternut tök
- 2 Tablespoon olívaolaj
- só és bors ízlés szerint
- 2 gerezd fokhagyma
- Friss rozmaring ágak
- Opcionális: feta sajt a szóráshoz
Eljárás
A sütőtökös ékek recept elkészítéséhez melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Közben mossuk meg a sütőtököt, vágjuk félbe, távolítsuk el a magokat, és vágjuk ékekre. Tapasztalatom szerint fontos, hogy éles kést használjunk, hogy könnyebben vágjuk a tököt.
Tegyük a tökszeleteket egy nagy tálba, adjuk hozzá az olívaolajat, és jól keverjük össze. Szórjuk meg bőségesen sóval és borssal. Keverje jól össze, amíg az összes ék egyenletesen fűszereződik. Javaslom, hogy igazán jó minőségű olívaolajat használjunk, mivel az kiemeli a sütőtök ízét.
Hámozza meg a fokhagymagerezdeket, és vágja vékony szeletekre. Mossuk meg a rozmaringágakat, és rázzuk szárazra. Szórjuk mindkettőt a tökszeletekre.
Ezután a fűszeres tökszeleteket terítsük szét egy sütőpapírral bélelt tepsiben, és a sütőben kb. 40-45 percig süssük, amíg a tök megpuhul és enyhén megbarnul.
Ha kívánja, a megsült tökszeleteket megszórhatja finomra vágott feta sajttal. Ez extra ízt ad az ételnek. Alkalmas köretként vagy vegetáriánus főételként.