Szőlőlevelek télire
Így egyszerűen lehet szőlőleveleket télire tenni befőttesüvegekbe. Az előkészület gyors és bárki el tudja készíteni.
Hozzávalók
- Friss szőlőlevelek
- víz
- só
Eljárás
Annyi szőlőlevelet gyűjtünk össze, amennyit csak befőni akarunk. Csak a fiatal, tapintásra puha leveleket szedjük. Ezután a leveleket leöblítjük hideg vízzel és levágjuk a szárakat.
Vegyünk 4-5 levelet, kissé összehajtogatjuk őket, és tegyük őket befőttesüvegekbe. Egy üvegbe nagyjából 20x5 levél fér bele. Tehát egy üveg elegendő lesz egy főzéshez, ha szarmát fogsz készíteni.
Ha megvannak a feltöltött üvegeink, mindegyik üveg tetejére rakunk egy kevés sót, mondjuk kevesebb mint 1/2 KL. Ezután a leveleket forró vízzel leöntjük, az üveget lezárjuk és a tetőt jól rácsavarjuk. Az üvegeket szoktam fejjel lefelé fordítani és így hagyni 1 órán át. Aztán visszafordítom őket. A megfigyelésért hagyd az üvegeket 3-4 napig az asztalon a konyhában, majd tedd el őket a kamrába.
A szőlőleveleket, amiket így teszek el, télen használom fel sarmák készítéséhez. Nem sok só van benne, így semmiképpen sem túlsózottak, mint néhány receptben. Kivesszük a leveleket a palackból a főzés előtt, és ha még kicsit kemények a tekeréshez, egyszerűen öntse le forró vízzel néhány percre, hogy kissé megpuhuljanak. Jó étvágyat kívánok!
További receptjeimet megtalálhatja a csminazuenal.blogspot.com blogomon és a Youtube-on