Szőlőmártás
Az ízletes szőlőmártás kiváló kiegészítője lehet mindenféle húsételeknek, de különösen jól illik a szárnyasokhoz és a borjúszeletekhez. A szőlő és a bor kombinációja egy igazi, zamatos, és üde kaland az ízlelőbimbóknak.
Hozzávalók
- 500 g szőlő
- 1 dl fehérbor
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál kristálycukor
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 mokka kanál só
- 2 mokka kanál frissen őrölt fehér bors
- 1 evőkanál lime vagy citromlé
- Facsarásnyi méz (opcionális)
- 1 mokka kanál rozmaring (opcionális)
Eljárás
A szőlőszemeket mossuk meg, és szedjük le a szemeket a szőlőfüzérről.
Egy nagy lábasban hevítsük fel az olívaolajat, majd adjuk hozzá a fokhagymát és a kristálycukrot. Keverjük át 1-2 percig, míg a cukor meg nem olvad.
Adjuk hozzá a szőlőszemeket, sózzuk, borsozzuk, és keverjük folyamatosan 2-3 percig, míg a szőlőszemek meg nem puhulnak.
Öntsük hozzá a bort, a lime vagy citromlét, és hagyjuk lassú tűzön tovább főni 10-15 percig, míg a bor el nem párolog.
Ha édesebb mártást szeretnénk, adjunk hozzá mézet, ha pedig pikánsabb ízre vágyunk, szórjunk bele rozmaringot is.
Amikor a mártás kellően besűrűsödött, tálaljuk fel a húsételek mellé.