Téli Töltött Karalábé Recept
A töltött karalábé egy tradicionális magyar étel, amely tökéletes választás a hideg téli estékre. A karalábé gőzölve puhára főzve és majd megtöltve a töltelékkel, ízletes és laktató fogást eredményez.
Hozzávalók
- 4 Közepes méretű karalábé
- 300 g darált hús (ízlés szerint marha vagy sertés)
- 1 Fej vöröshagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, zúzva
- 1 tojás
- 1 Csésze rizs, főtt állapotban
- 2 evőkanál friss petrezselyem, apróra vágva
- só és bors ízlés szerint
- 2 evőkanál olaj
- 2 evőkanál liszt
- 4 evőkanál tejföl
Eljárás
Mossuk meg alaposan a karalábékat, majd vágjuk ketté és távolítsuk el a közepüket.
Egy nagy lábasban forraljunk vizet, és tegyük bele a karaláb feleket. Főzzük puhára kb. 20 perc alatt. Majd vegyük ki és hagyjuk kihűlni.
Közben egy serpenyőben melegítsük fel az olajat, és pirítsuk meg rajta a vöröshagymát és a fokhagymát. Adjuk hozzá a darált húst, és pirítsuk addig, amíg teljesen meg nem sült.
Vegyük le a tűzről, majd adjuk hozzá a rizst, a petrezselymet, a tojást, és ízesítsük sóval és borssal. Alaposan keverjük össze.
Ezekre kanalazzuk a tölteléket, majd tegyük vissza a lábasba, és öntsünk alá annyi vizet, hogy a karalábék felét ellepje.
Fedjük le a lábast, és közepes lángon főzzük kb. 30-40 percet, amíg a felszívódik, és a karalábé puha lesz.
Egy kis serpenyőben hevítsük fel a lisztet, majd adjuk hozzá a tejfölt, és keverjük simára. Öntsük a karalábéra, ésd hagyjuk kicsit besűrűsödni.
Tálaljuk melegen, lehetőleg a szafttal együtt.