Természtes Házi sajt egyszerűen
Ebben a receptben részletesen bemutatjuk, hogyan készíthet saját otthonában elég nagy mennyiségű sajtot egyszerűen természetes hozzávalókból. Az elkészítése kissé hosszadalmas, de az eredmény nagyon finom lesz és a sajt készítésének folyamata is érdekes élmény.
Hozzávalók
- 10 l teljes tej
- 11⁄2 dl natur joghurt
- 11⁄2 dl citromlé
- 1 teáskanál só
Eljárás
Töltsük a tejet egy nagy lábosba és melegítsük közepes lángon, amíg el nem éri a 42-45 fokot. Ne hagyjuk forrni a tejet!
Adjuk hozzá a joghurtot, keverjük el benne, majd vegyük le a tűzről és hagyjuk állni 1 órán keresztül.
Ezt követően adjuk hozzá a citromlevet, keverjük jól el, majd hagyjuk állni további 3 órán keresztül. Eközben a tej össze fog állni.
A következő lépésben egy sajtkendővel vagy egy nagyon finom szűrővel le kell szűrnünk a sajtot. Öntsük a sajtkendőbe a masszát és húzzuk össze a kendő szélét, majd a felfüggesztett kendőben hagyjuk lecsepegni a sajtot 24 órán keresztül.
Miután kicsepegett a savó, vegyük ki a sajtot a kendőből és tegyük egy tálba, majd szórjuk meg a sajt tetejét sóval. Ezután tegyük hűtőbe és hagyjuk további 24 órán át.
Most már kész a sajt. Szeletelhetjük és tálalhatjuk.