Forrás: freepik
Töltike recept
Nagymamám receptje alapján készül ez a csodás töltike. Olyan ízvilágot hozza vissza, ami földközeliben és szívből jön. Próbáltam már többféle pikáns és édes töltelékkel is, de azt vettem észre, hogy a hagyományos hústöltelékkel a legfinomabb.
Hozzávalók
- 1 kg burgonya
- 1 Közepes vöröshagyma
- 500 g darált hús
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tojás
- 5 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 mokka kanál pirospaprika
- másfél liter húsleves lé
- só, bors
Eljárás
Mosd meg alaposan a burgonyát, ne hámozd meg! Ez az egyik titka a finom ízének. Reszeld le, majd facsard ki belőle a nedvességet. Egy tipp: az elmúlt évek tapasztalata alapján célszerűbb azonnal facsarni, mert ha kicsit is áll a burgonya, keserűbbé válik.
Keverd össze a reszelt burgonyát a tojással, majd szórd hozzá a zsemlemorzsát. Az összegyúrt masszának nem szabad túl lágyanak lennie, próbáld meg formázni gombóccá.
Készítsd elő a hústölteléket: vágd apróra a hagymát, majd dinszteld meg egy serpenyőben. Ezután add hozzá a darált húst, a lereszelt fokhagymát, sózd, borsozd és szórd meg pirospaprikával. Összekeverés után hagyd pihenni a masszát 10 percig.
Alakítsd a burgonyamasszával készített gombócot lapossá, helyezd rá a húsos tölteléket, majd formázd vissza gombóccá.
Tegyél fel forrni a húslevest egy nagy fazékban, majd óvatosan tedd bele a gombócokat. Az egyik személyes tanácsom: ne kevergesd sokat a gombócokat, mert összetörhetnek.
Főzd a gombócokat közepes lángon kb. 60 percig.