Forrás: canva
Töltött káposzta
A töltött káposzta számomra mindig egy időutazás. Az édesanyám és nagyanyám receptje nyomán készítem, ami mindig garantáltan boldogságot hoz az asztalhoz. Minden falatban benne van a családi hagyomány és a szeretet.
Hozzávalók
- 1 Fej savanyú káposzta
- 1 Szál füstölt oldalas
- 500 g darált sertéshús
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 Csésze rizs és víz
- 1 ek fűszerpaprika
- 1 tk kömény
- só, bors
- 2 dl tejföl
- 2 ek önserkentő liszt
- 1 tojás
Eljárás
A hagymát finomra vágva üvegesre pirítsd meg olajon, hozzáadod a fokhagymát is. Tedd hozzá a húst és fűszerpaprikát, sózzad, borsozd, adj hozzá köményt. Egy kis vízzel felengeded és alacsony lángon rotyogtasd. Amíg a hús rotyog, a rizst külön edényben félig főzd meg.
A káposztalevelek és a húsmassza felét tedd félre. A maradékot pedig törd apróra, majd a húshoz kevered. A tölteléket és a rizst is összekevered, majd minden levelet beletöltesz. Ezután beteszed őket a lábasba.
A töltött káposztába helyezd bele a félretett káposzta darabokat és oldalast is. Fedd le vízzel, majd addig főzd, míg a káposzta és a hús is megpuhul. Közben időnként ellenőrizd, szükség esetén pótolj vizet.