Vaníliás Meggy Dzsem
A Meggy Dzsem egy finom, friss, sűrű, és fűszeres lekvár, amely tökéletes az édességek, a szendvicsek és a reggeli gabonapelyhek ízesítésére. Az enyhén savanykás meggy kiválóan harmonizál a fahéj, a szegfűszeg, és a vanília ízével.
Hozzávalók
- 11⁄2 kg friss meggy vagy meggybefőtt
- 400 g kristálycukor
- 1 ks vaníliarúd (vagy vanília aroma)
- 1⁄2 tk őrölt fahéj
- 1⁄4 tk őrölt szegfű
- 1 ek citromlé
- 3 ek Keményítő
- 3 ks sterilizált befőttes üveg
Eljárás
A friss meggyet mossuk, szárítsuk meg, és távolítsuk el a magokat. Ha meggybefőttet használunk, az öntetét szűrjük le, magoktól megtisztítjuk, és kiszárítjuk a meggyet papírtörlővel.
Helyezzük a meggyet egy nagy serpenyőbe, és adjuk hozzá a cukrot, a vanília rúd kikapart belsejét, a fűszereket és a citromlevet. Keverjük össze, majd közepes lángon főzzük 30-35 percig, gyakran kevergetve, amíg a meggy megpuhul és a cukor teljesen feloldódik.
Vegyük ki a vanília rudat, majd a keményítőt egy kis tálban keverjük el 3 ek hideg vízzel. Adjuk hozzá a meggyhez, majd alaposan keverjük össze. Főzzük még 2-3 percig, amíg a dzsem besűrűsödik.
Hagyjuk hűlni néhány percig, majd töltsük sterilizált befőttes üvegekbe, szorosan csavart fedővel. Tartsuk hűvös helyen.