Forrás: canva
Borscs
Istenien finom és laktató étel.
Hozzávalók
- 500 g marhahús (lehetőleg lapocka vagy más, ízletes szelvény)
- 3 ks Közepes méretű cékla
- 2 ks nagyobb burgonya
- 1 ks nagyobb hagyma
- 2 ks sárgarépa
- 1 ks zellergumó
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyemzöld és kapor
- 1 ks citrom leve
- 7 dl marhahúsleves leveskockából is készíthető
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 3 evőkanál fehér bor
- 1 evőkanál Édes nemes pirospaprika
- só, bors ízlés szerint
- 200 ml tejföl
Eljárás
A húsokat alaposan megmossuk, szükség szerint darabokra vágjuk. Javasolt kisebb, egyenlő méretű darabokra vágni, hogy egyenletesen főjenek meg. A zöldségeket (céklát, burgonyát, sárgarépát, hagymát, fokhagymát, petrezselymet) megtisztítjuk, és apró darabokra vágjuk.
Egy nagy tűzálló edényben olajat hevítünk, majd hozzáadjuk a húst és megpirítjuk. Fontos, hogy ne kapjon túl erős lángot, mert könnyen megég.
A húshoz hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát, kis lángon addig pároljuk, míg a hagyma üveges nem lesz.
Hozzáadjuk a céklát, sárgarépát és a zellergumót, majd jól összekeverjük és 5 percig pároljuk.
Hozzáadjuk a burgonyát, paradicsompürét, a paprikát, bor- és citromlevet. Húslével felengedjük, majd sóval, borssal ízesítjük.
Fedő alatt lassú tűzön főzzük kb. 2 órán át, amíg a hússzelvények teljesen megpuhulnak. Figyeljünk arra, hogy a hús és zöldségek ne égjenek le, és ha szükséges, adjunk hozzá még vizet.
Ha kész, megszórjuk aprított petrezselyemzölddel és kaprot adunk hozzá.
Tálaláskor minden adaghoz adjunk egy kanál tejfölt.