Forrás: Pixabay: arifarca
Egyszerű Basic Focaccia kenyér tészta
Kevés olyan kellemes dolog van, mint a frissen sült focaccia kenyér, amelynek finom illata végigszáll a konyhában!
Hozzávalók
- 500 g Kenyérliszt
- 370 ml meleg víz
- 15 ml Olívaolaj
- 10 g Só
- 14 g Friss élesztő
Eljárás
Kezdjük azzal, hogy a friss élesztőt langyos vízben elkeverjük. Ügyeljünk arra, hogy a víz ne legyen túl meleg, mert elpusztíthatja az élesztőt - ez a legtöbb kezdő gyakori hibája.
Ezután a víz-élesztő keverékhez adjuk hozzá egymás után a kenyérlisztet, a sót és az olívaolajat. Fontos, hogy ebben a szakaszban adjuk hozzá az olajat, mivel ez adja a tészta egyedi állagát, és nedvesen tartja.
Az összes hozzávalót addig keverjük össze, amíg tészta nem kezd kialakulni. Dolgozzuk a tésztát tiszta, enyhén lisztezett felületen kb. 10 percig, vagy amíg sima és nyújtható lesz. Most kezd kifizetődni a türelmed. Azt tanácsolom, hogy ne siettesse ezt a folyamatot; az aprólékosság itt biztosítja, hogy a kenyér tökéletes morzsaszerkezettel kerüljön ki.
Tegyük a tésztát egy jól kiolajozott tálba, fedjük le egy nedves ruhával, és hagyjuk meleg helyen állni 1-2 órán át, vagy amíg a duplájára nem dagad. Az időzítés a környezet hőmérsékletétől függően változhat, de ha türelmesek vagyunk a kelesztési folyamat során, akkor csodálatosan habos és könnyű Focaccia-t kapunk.
Ha a tészta a duplájára nőtt, óvatosan engedje le a tésztát az ujjaival, és formázza a tepsi méretének megfelelően.
Ezen a ponton testre szabhatja a Focaccia-t népszerű feltétekkel, például olajbogyóval, rozmaringgal, vagy csak egy egyszerű durva tengeri sóval megszórva. Előmelegített sütőben, 200 °C-on süsse aranybarnára - általában 25-30 percig. Miután megsült, hagyja kihűlni, mielőtt beleveti magát.