Forrás: Pixabay: Couleur
Egyszerű recept diós kenyér
Ez a kiadós diós kenyér egy családi klasszikus a konyhámban, amelyet évek óta készítek. A kenyér kellemesen fűszeres, kívül ropogós, belül puha. Remekül ízlik sajttal és lekvárral vagy egyszerűen vajjal. A dió kellemes textúrát és különleges ízt ad a kenyérnek. Próbálja ki, a családja imádni fogja a diós kenyeret !
Hozzávalók
- 500 Gram búzaliszt
- 1 Csomag szárított élesztő
- 1 Teáskanál só
- 2 Teáskanál cukor
- 300 ml langyos víz
- 150 Gram dió, durvára vágva
Eljárás
A diós kenyér sütéséhez először durvára vágjuk a diót, és zsír nélkül, serpenyőben addig pirítjuk, amíg illatos nem lesz. De vigyázzunk, mert gyorsan megéghet. Én szeretem megpirítani a diót, mert ez fokozza az ízét.
Tegyük a búzalisztet, a száraz élesztőt, a sót és a cukrot egy nagy tálba. Itt fontos, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval, mert a só rontja az élesztő működését. Ezért először a lisztet teszem a tálba, majd az egyik oldalra az élesztőt, a másikra a cukrot és a sót.
Lassan adjuk hozzá a langyos vizet, és fakanállal keverjük tésztává. Itt türelemre van szükség - először ragacsos tésztát kapunk, amit nehéz megszelídíteni, de ha folyamatosan keverjük, a hozzávalók fokozatosan sima tésztává állnak össze.
Most gyúrjuk bele a tésztába a pirított diót. Tapasztalatom szerint a diót a legjobb a kezünkkel beledolgozni a tésztába. A tészta eleinte kissé ragacsos lehet, de a gyúrás révén magába szívja a diót, és szilárdabbá válik.
Fedjük le a tésztát, és meleg helyen legalább két órán át hagyjuk kelni, amíg a duplájára nem dagad. Én gyakran teszem a tésztát a sütőbe (természetesen kikapcsolva), mert ott kellemesen meleg és huzatmentes.
Gyúrjuk át újra a tésztát, és formázzunk belőle egy cipót. A cipót hagyhatjuk még egyszer kelni, de én közvetlenül a 180°C-ra előmelegített sütőbe teszem, és kb. 40-45 percig sütöm a kenyeret. A diós kenyérnek aranybarna kérget kell kapnia, és üreges hangot kell adnia, ha megkopogtatjuk az alját.