HIRDETŐ

Forrás: Pixabay: Couleur

Egyszerű recept diós kenyér

Ez a kiadós diós kenyér egy családi klasszikus a konyhámban, amelyet évek óta készítek. A kenyér kellemesen fűszeres, kívül ropogós, belül puha. Remekül ízlik sajttal és lekvárral vagy egyszerűen vajjal. A dió kellemes textúrát és különleges ízt ad a kenyérnek. Próbálja ki, a családja imádni fogja a diós kenyeret !

HIRDETŐ

Hozzávalók

adagok száma
6
  • 500 Gram búzaliszt Hozzáadott
  • 1 Csomag szárított élesztő Hozzáadott
  • 1 Teáskanál Hozzáadott
  • 2 Teáskanál cukor Hozzáadott
  • 300 ml langyos víz Hozzáadott
  • 150 Gram dió, durvára vágva Hozzáadott
HIRDETŐ

Eljárás

120 perc.
1. Lépés

A diós kenyér sütéséhez először durvára vágjuk a diót, és zsír nélkül, serpenyőben addig pirítjuk, amíg illatos nem lesz. De vigyázzunk, mert gyorsan megéghet. Én szeretem megpirítani a diót, mert ez fokozza az ízét.

2. Lépés

Tegyük a búzalisztet, a száraz élesztőt, a sót és a cukrot egy nagy tálba. Itt fontos, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval, mert a só rontja az élesztő működését. Ezért először a lisztet teszem a tálba, majd az egyik oldalra az élesztőt, a másikra a cukrot és a sót.

3. Lépés

Lassan adjuk hozzá a langyos vizet, és fakanállal keverjük tésztává. Itt türelemre van szükség - először ragacsos tésztát kapunk, amit nehéz megszelídíteni, de ha folyamatosan keverjük, a hozzávalók fokozatosan sima tésztává állnak össze.

4. Lépés

Most gyúrjuk bele a tésztába a pirított diót. Tapasztalatom szerint a diót a legjobb a kezünkkel beledolgozni a tésztába. A tészta eleinte kissé ragacsos lehet, de a gyúrás révén magába szívja a diót, és szilárdabbá válik.

5. Lépés

Fedjük le a tésztát, és meleg helyen legalább két órán át hagyjuk kelni, amíg a duplájára nem dagad. Én gyakran teszem a tésztát a sütőbe (természetesen kikapcsolva), mert ott kellemesen meleg és huzatmentes.

6. Lépés

Gyúrjuk át újra a tésztát, és formázzunk belőle egy cipót. A cipót hagyhatjuk még egyszer kelni, de én közvetlenül a 180°C-ra előmelegített sütőbe teszem, és kb. 40-45 percig sütöm a kenyeret. A diós kenyérnek aranybarna kérget kell kapnia, és üreges hangot kell adnia, ha megkopogtatjuk az alját.

A legújabb receptek

A legújabb receptek

Reels

Új

Top kategóriák

Mascarpone

141 receptek

Olcsó ételek

503 receptek

Karfiol

66 receptek

Brokkoli

71 receptek

Húsételek

1231 receptek

Borsó

142 receptek

Késői reggeli

311 receptek

Ebéd

2588 receptek