Forrás: Pixabay
Hogyan kell főzni a régi divatos májat és hagymát
Az évek során nagyon élveztem a rusztikus és gazdag ízeket, amelyeket egy klasszikus májas-hagymás étel kínál. Van valami hihetetlenül kielégítő abban, amikor ebből a két szerény alapanyagból egy luxusétkezést készítünk. Sokszor főztem már ezt a receptet, és tökéletesítettem az ízlésemnek megfelelően, és örömmel osztom meg ma veletek az én verziómat. Ez a recept megnyugtató, könnyen elkészíthető, és minden alkalommal tökéletes lesz, ha követed az alábbi kis tippjeimet.
Hozzávalók
- 500 gms Borjúmájból
- 2 Nagy hagymák
- 3 EL liszt
- 2 EL Vaj
- 1 csésze Marhahúsleves
- Só és bors a fűszerezéshez
- Apróra vágott petrezselyem (a díszítéshez)
Eljárás
A jó máj és hagyma elkészítésének kulcsa, hogy a májat ne főzzük túl. Tehát először is öblítse le a borjúmájat hideg víz alatt, törölje szárazra, és vágja 1/2 hüvelyk vastagságú darabokra.
A májszeleteket bőségesen fűszerezze sóval és borssal. Itt ne szégyenlősködjön a fűszerezéssel, mivel a máj jól bírja az erős ízeket.
Ezután a fűszerezett májszeleteket lisztbe mártjuk, és a felesleget lerázzuk. Ez a könnyű lisztbevonat elengedhetetlen, mivel ez adja meg a ropogós, aranyszínű külsőt, amely olyan szép kontrasztot alkot a zsenge májjal.
Közepesen magas hőfokon olvasszunk meg 1 evőkanál vajat egy nagy serpenyőben. Adjuk hozzá a hagymát, és főzzük, amíg karamellizálódni kezd; ez körülbelül 10 percet vesz igénybe. Ne feledje, hogy időnként megkeverje, nehogy megégjen a hagyma. Ha karamellizálódott, vegyük ki a serpenyőből, és tegyük félre.
Ugyanebben a serpenyőben adjuk hozzá a maradék vajat. Amikor megolvadt, egy rétegben hozzáadjuk a májszeleteket. Süssük mindkét oldalát csak kb. 2 percig, amíg barnára sül. Mint már említettük, vigyázzunk, hogy ne süssük túl, különben a máj kemény lesz.
Amikor a májszeleteket már majdnem kész, öntse a serpenyőbe a marhahúslevest. Itt van egy trükk: Öntés közben kapard le a serpenyő alját a spatulával. Ez a lecsepegtetési folyamat összehozza az összes ízt, és létrehozza azt a finom mártást, amely zökkenőmentesen összeköti a hagymát és a májat.
Hagyja, hogy a húsleves pár percig csökkenjen, majd adja vissza a hagymát a serpenyőbe. Hagyjuk, hogy minden együtt párolódjon körülbelül 2-3 percig.
Végül, ha szükséges, állítsuk be a fűszereket, szórjunk rá apróra vágott petrezselymet a szín kedvéért, és tálaljuk melegen. Ez az étel gyönyörűen illik burgonyapüréhez vagy pelyhes rizshez. Jó étvágyat a házi készítésű májas-hagymás ételhez!