Forrás: Pixabay
Isteni Meggyes Süti
Egy isteni finom, könnyű, leveles tésztából és ízletes, érett meggyből készült sütemény, ami kiváló választás lehet bármilyen alkalomra. Az elkészítése sok munkát igényel, de az eredmény garantáltan megéri.
Hozzávalók
A tésztához:
- 250 g liszt
- 200 g hideg vaj
- 100 g túró
- 1 tojás
- 1 csipet só
- 1 csipet vaníliás cukor
- 3 evőkanál porcukor
A töltelékhez:
- 500 g magozott meggy
- 150 g cukor
- 30 g Keményítő
- 1 citrom reszelt héja
A vaníliás krémhez:
- 400 ml tej
- 4 tojás sárgája
- 100 g cukor
- 30 g Keményítő
- 1 ks vaníliarúd
Eljárás
Az előmelegített sütőt állítson be 180°C-ra.
A darált lisztet, a darabos vajat, a túrót, a tojást, a sót, a vanília-kristálycukrot és a porcukrot egy nagy tálban összekeverjük, majd jól összegyúrjuk.
Kinyújtjuk a tésztát, majd kivágjuk a sütőforma kemény aljától 5 cm-rel szélesebbre. A tésztát a sütőforma aljára helyezzük, és enyhén lenyomjuk az oldalára. Az alját néhány helyen villával megszurkáljuk.
A meggyet összekeverjük a cukorral, a keményítővel és a citromhéjjal, majd ráöntjük a tésztán.
A tejben a vaníliarúd kikaparjuk a magot a hozzávalókkal összekeverjük, majd alacsony tűzön sűrűsödni hagyjuk kavargatva.
A tésztára egyenletesen rákanalazzuk a vaníliakrémet.
A maradék tésztát szintén kinyújtjuk, és a sütőforma tetejére helyezzük, majd a széleit óvatosan összenyomkodjuk.
30 perc alatt sütjük, amíg a tészta szép aranybarna.
Hagyjuk hűlni a süteményt, majd szeleteljük fel és tálaljuk.