Forrás: Youtube
Karalábéfőzelék vega fasírttal
Krémes, petrezselymes, savanykás, egyszóval fantasztikus ez a főzelék!
Hozzávalók
A vega fasírthoz
- 1 zacskó szójagranulátum g os kiszerelés
- 100 ml kb forró víz
- 40 ek szójaszósz kb ml
- 1 tk pirospaprika
- 1 Fej hagyma kb g
- 2 gerezd fokhagyma
- 1⁄4 ks szerecsendió
- 1⁄4 csokor Petrezselyem
- 3 ks tojás
- só
- bors
- 4 ek zsemlemorzsa kb g
A főzelékhez
- 1 ek margarin kb g
- 1 Fej hagyma
- 2 ks karalábé zöldjével kb g
- só
- bors
- 1 ek tejföl
- csokor Petrezselyem
- 2 tk Keményítő
- ks citrom leve
Eljárás
A vega fasirthoz a szójagranulátumot egy tálba öntjük, meglocsoljuk a forró vízzel és a szójaszósszal, majd alaposan összekeverjük.
A szójás alapot összekeverjük a pirospaprikával, a finomra vágott hagymával és fokhagymával, belereszeljük a szerecsendiót, hozzászórjuk a szárával együtt felaprított petrezselymet, beleütjük a tojásokat, ízesítjük sóval, borssal, majd alaposan összekeverjük. Az állagát a zsemlemorzsa hozzáadásával lőjük be, ha kevés lenne, tehettek még hozzá. A masszát félretesszük, és állni hagyjuk 10-15 percig.
A főzelékhez a margarint felolvasztjuk egy közepes lángon hevített lábasban. Hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, és üvegesre pároljuk. A karalábé szárát levágjuk, és félretesszük, a zöldséget megtisztítjuk, majd kb. 3 cm-es hasábokra vágjuk, és a hagymás alaphoz adjuk. Sózzuk, borsozzuk, és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ne lepje el, majd puhára pároljuk.
Közben megformázzuk a fasírtokat, és sütőpapírral borított tepsin, 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.
A puha karalábé szűk felét egy turmixgépbe tesszük a főzőlével együtt, hozzáadjuk a tejfölt, a petrezselymet szárával együtt, majd alaposan krémesre zúzzuk, és visszaöntjük a karalábéhoz. A félretett leveleket felcsíkozzuk, és szintén a főzelékhez adjuk, majd a főzelék levéből egy merőkanálnyit egy tálba szedünk, kikeverjük a keményítővel, a főzelékhez adjuk, és összerottyantjuk. Ízesítjük a citromlével, majd a megsült fasírttal együtt már tálalhatjuk is.