Forrás: Pixabay
Pác a ragacsos barbecue sült sertésbordákhoz
Az egyik kedvencem a főzésben, és még inkább az evésben, a zamatos, meggyes sertésborda. A titok természetesen a pácban rejlik. A receptet, amit most megosztok, az évek során szeretettel tökéletesítettem, és páratlan dimenzióval és ízzel ruházom fel a bordáimat.
Hozzávalók
- 2 csészék Meggybefőttből
- 1 csésze Ketchupot
- 4 EL Barna cukor
- 3 EL vörösborecet
- 2 szegfűszeg fokhagyma, apróra vágva
- 1 evőkanál Füstölt paprika
- 1 evőkanál Hagymapor
- 1 teáskanál Só
- 1⁄2 teáskanál őrölt fekete bors
- Egy csipet Tabasco szósz
- 4 font Sertésborda
Eljárás
Kezdjük a pác elkészítésével. Egy közepes tálban keverje össze a meggybefőttet, a ketchupot, a barna cukrot, a vörösborecetet, a darált fokhagymát, a füstölt paprikát, a hagymaport, a sót, a fekete borsot és egy csipetnyi Tabasco-szószt. Ez a lépés valóban megalapozza a bordák ízét. A hangsúlyosabb édesség érdekében egy csipetnyivel több barna cukrot adhat hozzá.
Ha a hozzávalók jól összeálltak, gazdag és fényes pácot kapunk. Elég sűrűnek kell lennie ahhoz, hogy bevonja a kanál hátulját, de nem túlságosan viszkózus. Ha túl sűrű lenne, fontolja meg, hogy egy kicsit több vörösborecetet adjon hozzá, hogy hígítsa.
A pácléből egy csészényit tegyen félre a későbbi kenegetéshez. Így a bordák szaftosak és ízletesek maradnak a sütés során.
Tegye a sertésbordákat egy sekély tálba vagy egy nagy cipzáras zacskóba. Öntse a maradék páclét a bordákra, ügyelve arra, hogy minden részét jól bevonja. Hagyja a bordákat legalább 3 órán át pácolódni - én általában 8 órára törekszem. A pácolási idő alatt időnként forgassa meg a bordákat, hogy az ízek egyenletesen átjárják őket.
Miután a bordák bepácolódtak, készen állnak arra, hogy az általad választott módszerrel elkészítsd őket. Legyen az grillezés, sütés vagy füstölés, a választás a tiéd. Én személy szerint a grillezést javaslom a szép szenesedés érdekében.