Forrás: Freepik
Sült sajtos és fokhagymás töltött mezei gomba
Ezeknek a földes mezei gombáknak a főzése és töltése valóban egy kulináris kaland, amiért megéri! Tartalmasak, ízletesek és nagyon laktatóak.
Hozzávalók
- 8 Nagyméretű mezei gomba
- 4 szeletek Szikkadt kenyér
- 2 szegfűszeg fokhagyma, összezúzva
- 1 Kis hagyma, apróra vágva
- 3 EL Olívaolaj
- 1⁄2 csésze Reszelt cheddar sajt
- 2 EL petrezselyem, finomra vágva
- só és bors ízlés szerint
Eljárás
Melegítse elő a sütőt 200°C-ra (180°C-ra, ha légkeveréses sütőben sütjük). Tapasztalataim szerint a megfelelő sütőhőmérséklet fenntartása kulcsfontosságú a gomba egyenletes és tökéletes sütéséhez.
Tisztítsa meg a gombát úgy, hogy nedves ruhával óvatosan megtörli. Távolítsuk el a szárukat, vágjuk apróra, és tegyük félre. Ne feledje, hogy óvatosan bánjon a gombával, nehogy megsérüljön.
Melegítsünk fel egy evőkanál olívaolajat egy serpenyőben közepes lángon. Adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, és pároljuk, amíg áttetszővé válik - általában körülbelül 5 percig tart. Adjuk hozzá a fokhagymát és az apróra vágott gombaszárat, és főzzük további 5 percig.
Közben a szikkadt kenyeret konyhai robotgépben addig turmixoljuk, amíg morzsává nem válik. Úgy tapasztaltam, hogy a szikkadt kenyér sokkal kívánatosabb és ropogósabb textúrát ad, mint a friss kenyér.
Vegye le a serpenyőt a tűzről, és adja hozzá a zsemlemorzsát, a petrezselymet, a reszelt sajtot, valamint ízlés szerint sót és borsot. Keverje jól össze, amíg az összes hozzávaló egyenletesen eloszlik.
Töltsön meg minden gombafejet a keverékkel, és helyezze őket egy tepsibe. A maradék olívaolajat csepegtesse a töltött gombákra - ez szép aranyszínűvé teszi őket, és fokozza az ízüket.
Süssük körülbelül 20 percig, vagy amíg a gomba megpuhul, és a töltelék aranybarnára sül. Javaslom, hogy a sütési idő vége felé figyeljünk a gombára, mert könnyen megéghet.