Svéd húsgolyó barnamártással
Svéd húsgolyók barnamártással recept otthon, egyszerűen és gyorsan. Ezt a finom, húsos étekot a svéd IKEA áruházakból ismerhetjük. Főételként fogyasztható körettel, például friss zöldségsalátával vagy burgonyapürével, de remek például kisebb falatokként, aperitifeként is.
Hozzávalók
Hozzávalók:
- 500 g darált sertéshús
- 1 tojás
- 1 dl tej
- 1 Fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 50 g zsemlemorzsa
- só, bors
- 1 evőkanál olaj
- 2 evőkanál vaj
Barnamártáshoz:
- 50 g vaj
- 50 g liszt
- 500 ml húsleves alaplé
- 1 dl tejszín
- só, bors
Eljárás
A vöröshagymát és a fokhagymát aprítsuk fel finomra. Keverjük össze a darált hússal, a tojással, a tejjel és a zsemlemorzsával. Fűszerezzük sóval és borssal.
Formázzunk gombócokat a húsmasszából és tegyük őket előmelegített serpenyőbe az olajjal és a vajjal. Süssük őket közepes lángon, míg minden oldaluk aranybarna nem lesz.
A barnamártáshoz olvasszuk meg a vajat egy lábasban, majd adjuk hozzá a lisztet és keverjük össze. Fokozatosan öntsük hozzá a húslevest, majd a tejszínt és fűszerezzük sóval és borssal. Főzzük a mártást addig, míg be nem sűrűsödik.
Tálaljuk a húsgolyókat a barnamártással, köretként használhatunk például burgonyapürét vagy friss zöldségsalátát.