Forrás: Olga Mazyarkina for iStockPhotos
Tök lasagne vegetáriánus és finom
Mint régóta szakács és a jó ételek szerelmese, az évek során sok finom ételt kipróbáltam és elkészítettem. De ez a sütőtökös lasagne valami egészen különleges. A sütőtök meleg, földes íze a krémes sajttal és a gazdag fűszerekkel együtt igazi ízélményt nyújt. Ezt a receptet már sokszor elkészítettem a barátaimnak és a családomnak, és mindig nagy sikert aratott. Ezért is örülök, hogy most megoszthatom veletek.
Hozzávalók
- 1 kg sütőtök
- 2 Tablespoon olívaolaj
- 1 finom Kockára vágott hagyma
- 2 apróra vágott gerezd fokhagyma
- 500 g Golgotagyümölcs paradicsom
- 1 Teáskanál só
- 1⁄2 Teáskanál őrölt fekete bors
- 1 Teáskanál szárított oregánó
- 12 Lasagne lapok
- 500 g ricotta sajt
- 250 g reszelt mozzarella
- 100 g parmezán
- Friss bazsalikom
Eljárás
A sütőtökös lasagne recepthez melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Hámozzuk meg a sütőtököt, és vágjuk kockákra. Ne felejtsük el eltávolítani a magokat. Azt tapasztaltam, hogy egy jó zöldséghámozó a legjobb erre a munkára.
Melegítsük fel az olívaolajat egy nagy serpenyőben, és pároljuk puhára a hagymát és a fokhagymát.
Adjuk hozzá a sütőtököt, és pirítsuk puhára. Tapasztalatból tudom, hogy a tökdarabok ne legyenek túl nagyok, különben nem sülnek meg jól.
Keverjük bele a leszűrt paradicsomot, sót, borsot és oregánót. Keverjük össze mindent jól, és alacsony lángon pároljuk.
Tegyük a sütőtökös keveréket egy tepsibe, a tetejére tegyünk egy réteg lasagne-t és ricotta sajtot. Ismételjük ezt a folyamatot, amíg az összes hozzávalót el nem használjuk, és egy réteg sajttal fejezzük be.
Végül szórja meg a sütőtökös lasagne-t mozzarellával és parmezánnal, és előmelegített sütőben süsse kb. 30 percig, amíg aranybarna és buborékos lesz. Ezek a csodálatos sült ízek különösen jól érvényesülnek, ha a lasagne felülete enyhén megbarnul.
Vegye ki a vegetáriánus sütőtökös lasagne-t a sütőből, és tálalás előtt hagyja néhány percig hűlni - így a lasagne megdermed, és könnyebben vágható. Tálalás előtt szórja meg friss bazsalikommal.