Forrás: JOSE LUIS VEGA GARCIA via iStockPhotos
Ensaimada de Mallorca
Az Ensaimada de Mallorca egy klasszikus mallorcai desszert, amelyet különösen megszerettem egy szigetországi nyaralásom során. Az élesztős tésztából készült lapos kenyér rendkívül könnyű, tökéletesen édes, és frissen a sütőből tálalva egyenesen mennyei. Pontosan az, amivel a havas téli reggeleken hazavihetünk egy kis darabka nyári hangulatot.
Hozzávalók
- 500 g liszt
- 2 Tojás
- 200 ml meleg tej
- 7 g szárított élesztő
- 1 Pinch só
- 150 g cukor
- 200 g Disznózsír (Lardo)
- porcukor
Eljárás
Az Ensaimada de Mallorca recept sütéséhez először szitáljuk a lisztet egy nagy tálba, és készítsünk egy mélyedést a közepébe. Oldjuk fel a száraz élesztőt a cukorral a langyos tejben, és öntsük a mélyedésbe. Keverjük össze egy kevés liszttel az oldaláról, és hagyjuk kelni kb. 15 percig. Javaslom, hogy a tálat takarjuk le egy konyharuhával, hogy megvédjük az élesztőt a huzattól.
Adjuk hozzá a tojásokat, a sót és 50 g lardo-t a tálhoz, és gyúrjuk simára. Ha a tészta túl ragacsos, adhatunk hozzá még egy kis lisztet. Ezután fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kb. 1 órán át kelni, amíg a duplájára nem kelt.
A tésztát lisztezett munkafelületen nyújtsuk ki, és kenjük rá a maradék lardo-t. Ezután a tésztát mindkét oldalról a közepe felé feltekerjük, és a tekercset csigává formázzuk.
A tésztacsigát helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, és letakarva hagyjuk kelni további 30 percig. Közben a sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
Süssük az ensaimada de Mallorca-t kb. 20-25 percig, amíg aranybarnára sül. Sütés után szórjuk meg porcukorral, és melegen tálaljuk.